Introduktion

En video som visar hur enkel och kraftfull grundning med skruvpålar är.

Skruvpålning är en metod använd sedan 2001 i Finland, alltså väl beprövad och erkänd. Paalupistes skruvpåle är CE-märkt med hållfastighetsberäkningar och prestandadeklaration.

Jämförelse - Skruvpålen spar dyrbar tid

Traditionell grundning kräver grävning, dränering, gjutning, isolering och återställning. Dessutom måste du vänta på betongen att brinna innan du kan börja bygga.

När du använder skruvpålen som grundning tar det endast några minuter att skruva ner till tjälfritt för att slippa tjälskjutning. Metoden är vibrationsfri och tyst. Marken runt ditt bygge förblir ren och du kan börja bygga redan samma dag. Skruvpålen kan återanvändas!

Skruvpålen spar dyrbar tid

Förberedelse - Bra att tänka på

Du behöver inga större förkunskaper för att enkelt få en skruvpåle på plats och en stabil grund för ditt bygge. Följande saker är nödvändiga i förberedelsen för att starta projektet.

Kontrollera jordmån, ritning med skruvpålarnas placering med antal och vilka laster de ska klara.

Förberedelse - Bra att tänka på vid användning av skruvpåle

Platsen - Ytterligare tips

För att ta reda på jordmån så finns det flera metoder.

Har det grävts i området kan man få info därifrån. Man kan anlita en som gör en markanalys. SGU har en hemsida där du kan hitta vad för sorts jordmån som finns på aktuell plats. (https://www.sgu.se/produkter/kartor/kartgeneratorn)

Märk ut skruvpålarnas placering är viktigt och kortar ner monteringstiden. Du behöver inte ha millimeterpassning. Skulle skruvpålen hamna snett eller för högt när ni installerar, kapar ni röret rakt med en vinkelslip och borra nytt hål för bulten till balkskon (konsol).

Skruvpåle kan användas i nästan all terräng

Modell – Vilken dimension av skruvpåle?

Skruvpålen finns flera storlekar, såsom längder, rör-dimension och vingmått beroende på jordmån och arbetets art i form av belastning.

Vingen är den delen av skruvpålen som skapar extra bärighet är 150mm som standard.

För mer bärighet, över 1 ton per plint, eller i lös jordmån används 250mm eller 400mm vinge. Standard diametern på röret är 60.3mm. Vid tyngre byggnationer finns rör som är 76,1mm, 88,9mm eller 114,3mm.

Längd från 1m upp till 6m med förlängningsrör. Skruvpålen ska dimensioneras utifrån förutsättningarna för att uppnå rätt lastkapacitet.

Skruvpålen finns i flera modeller

Monteringen - Hur du monterar en skruvpåle

Du kan välja att montera din skruvpåle manuellt eller maskinellt. Vid manuell montering kan du använda ett spett eller monteringsverktyg SR100. En bärbar rotator som drivs med bensin eller el. Med dessa två metoder skruvar du själv eller med en kompis ner skruvpålen enkelt och ljudlöst på relativt kort tid.

Maskinell montering d.v.s. med en rotator på en grävare är den metod som vi rekommendera så fort det är fler än 10 skruvpålar och om de är maskinella. Du skruvar ner skruvpålen till önskat djup (vingen under frostfritt). Skruvpålen tar sig enkelt förbi sten upp till ett katthuvuds storlek10-15cm. Om du stöter på större sten har du grävaren till hands. Det tar endast några minuter att få ner en skruvpåle.

När skruvpålarana är på plats hänger du på balkskon, justerar den i linje med din tänka bärlina. Balkskor finns i flera olika utföranden för att passa alla behov. Du kan nu börja bygga din konstruktion samma dag som du lägger grunden.

Tack för att du valde skruvpålen som grundstomme till ditt bygge.

Monteringen - Hur du monterar en skruvpåle